Herstellen na een nieuwe knie of heup

In november 2019 heeft Linsey de cursus 'Endoprothesen' gevolgd, waarin de nieuwste inzichten werden besproken over herstellen na plaatsing van een endoprothese, ofwel een 'nieuwe' knie of heup. Ook de verschillende manieren van opereren en de verschillende materialen zijn besproken.
Het is goed om te weten wat de reden is voor het plaatsen van een endoprothese. En, wat is iemand zijn hulpvraag? Wat wil iemand graag weer kunnen doen? Het herstel na plaatsing van een endoprothese bestaat uit drie fases: de ontstekingsfase, de proliferatiefase en remodelleringsfase. De juiste kennis over fysiologie van de wondgenezing en de juiste oefeningen in de juiste fase dragen bij aan een goed herstel. Met metingen kunnen we het herstel na de operatie in kaart te brengen, wat duidelijkheid geeft voor de fysiotherapeut, de chirurg, maar ook voor de patiënt zelf.
Wordt u binnenkort geopereerd? Ook dan kan fysiotherapie al zinvol zijn voorafgaand aan de operatie! Het doel van fysiotherapie voorafgaand aan de operatie is het streven naar optimale fitheid van de patiënt in het algemeen, en streven naar een optimale conditie van de weefsels rond het artrotische gewricht. Uit onderzoek is gebleken dat pre-operatieve fysiotherapie bij een totale heup of knie 30% van de postoperatieve zorg bespaart. Denk bij pre-operatieve fysiotherapie aan voorlichting over de operatie, oefen-instructies, krukken lopen en verbeteren van de algemene conditie en spierkracht.